Je verplicht ons tot niets, hoe dat zo? 
Ik wil anderen behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden. Dus als je geen fotoboek wilt, hoeft dat niet. Als je de tijd wilt om na te denken of je mij wel of niet boekt, krijg je die van mij. De enige verplichting die je dan hebt is het betalen van de aanbetaling en de factuur met het restbedrag na de bruiloft.
 
 
Wat heb je toch met bruiloften?
Noem me een "sentimental fool", maar ik geloof in de liefde. De hele sfeer en emotie rondom een bruiloft spreekt me enorm aan. Die sfeer en een bruidspaar stimuleert me om iets moois van de reportage te maken. Als ik bezig ben met een huwelijksreportage ben ik niet zozeer aan het werken, maar wil ik een uniek moment tussen 2 mensen vastleggen.
 
 
Wat heb je toch met zwart/wit?
Ik ben heel blij dat echte zwart/wit foto's weer mogen. Bepaalde foto's zijn in zwart/wit gewoon veel krachtiger dan in kleur. Vaak ook denk ik als ik een bepaalde foto heb gemaakt: "die wordt zwart/wit". Soms maak ik ook heel bewust een foto om hem om te zetten in zwart/wit.
 
 
Met welke apparatuur werkt u?
De apparatuur is slechts 1 factor, je moet er ook mee kunnen omgaan. Ga er vanuit dat ik bij Canon's CPN (Canon Professional Network) een "goldmember"ben. Dat zou genoeg moeten betekenen.
 
 
Waar baseer jij je prijzen op?
Op een bruto uurtarief, tijd benodigd voor nabewerking (voor ieder uur fotograferen moet ik 1 uur nabewerken), gemiddelde aanreistijd, materiaalkosten (de dvd waarop jullie de bestanden krijgen, afschrijving apparatuur, etc).
 
 
Klopt het dat de aanbetaling is verhoogd naar € 100,-?
Inderdaad, helaas heb ik dat moeten verhogen. De goeden lijden onder de kwaden.
 
 
Wat maakt voor jou fotografisch een huwelijk tot een geslaagd huwelijk?
De mensen. De mooiste huwelijken waar ik was waren die waar de gasten belangrijker waren voor het huwelijkspaar dan de locatie. Als je dan als fotograaf observeert voel je de "vibes" als de mensen plezier hebben. De beste foto's komen door wat mensen uitstralen, niet door de locatie.
 
 
Wat is jouw stijl eigenlijk?
Andere vraag: wat is jullie stijl? Daar pas ik me op aan. Ik heb mijn eigen manier van werken en methodes. Ik dwing niets af en wil dat het leuk en gezellig blijft. Jullie zijn de baas. Echter, als je graag de traditionele foto's wilt van een echtgenoot die in de lucht springt met de hakken tegen elkaar dan vrees ik dat je verder mag zoeken. Het klinkt heel oneerbiedig, maar "truttige trouwfoto's" is niet mijn ding. Vaak probeer ik een combinatie te vinden van sfeervol en stoer.
 
 
Waarom ben je toch zo fel tegen dat traditionele?
Ehh... Wellicht omdat we al in de 21e eeuw leven?
 
 
Hoeveel foto's maak je tijdens een huwelijksreportage?
Dat hangt er helemaal van af. Hoelang willen jullie dat ik aanwezig ben? Gemiddeld krijgen jullie bij een volle reportage (pakket diamant) ± 600 foto's op dvd. Kan wat meer of minder zijn. Dat is na selectie. Ik neem aan dat je geen 10 foto's wilt die hetzelfde zijn?
 
 
Mijn a.s. echtgenoot is niet zo'n held in poseren. Kan het toch wat worden?
Waarom zou je moeten poseren? Waarom mag een man niet wat stoerder op een foto staan. Jullie blijven lekker jezelf en laten de rest aan mij over.
 
 
Ga je al die 600 foto's bewerken?
Heel eerlijk: Nee! Dan zou ik onbetaalbaar worden. Ik bewerk een selectie op een aparte, meer bijzondere manier, maar alle andere foto's worden wel gecorrigeerd op kleur, helderheid, contrast, eventueel bijgesneden e.a. Storende elementen worden soms weggehaald.
Ook ga ik niet van die trucjes uithalen door jullie voor een heel andere achtergrond of zo te plaatsen of de foto zo te bewerken dat het geen foto meer is. Ik ben fotograaf, geen kunstenaar.
 
 
We trouwen in de zomer, dus zullen we toch wel goed weer hebben.
Goed mogelijk, ik hoop het ook. Mijn naam is echter niet Piet Paulusma. Het kan dus zeker geen kwaad om toch eens vooruit te denken over eventuele binnenlocaties. Uiteraard wil ik hierin wel meedenken.
 
 
Dus het fotoboek is niet verplicht om af te nemen?
Nee! Jullie krijgen de dvd met digitale bestanden. Dus leef je lekker uit. Soms kom ik voor de gezelligheid achteraf nog eens kijken hoe het boek geworden is. Leer ik ook weer van.
 
 
Waarom ben jij goedkoper dan anderen?
Simpel, ik heb geen eigen dure studio en dus ook geen dure overhead die betaald moet worden. Ik hoef ook niet persé van elke camera het laatste nieuwe model te hebben en mijn auto kan ook  langer mee dan 3 jaar.
 
 
Waarom geef jij wel die digitale bestanden af? Nu kan ik zelf foto's laten afdrukken. Daar verdien jij niks aan.
Waar en niet waar. De discussie om de bestanden af te geven is onder fotografen onderling al erg heftig. Als je de foto's hebt gezien zoals ik ze laat afdrukken weet je ook dat het verschil enorm is t.o.v. afdrukken bij bv.. de drogist.
Daardoor krijg ik toch geregeld de nabestellingen. Gewoon omdat het te zonde is om je trouwfoto's maar "even snel" te laten afdrukken.
 
 
Op je site staan bergen info. Je vermeld al alle prijzen. Waarom doe je dat?
Wat heb je liever? Dat ik de prijzen er niet opzet en tijdens een bezoek bij jullie thuis pas met prijzen confronteer? Nu heb je de kans om je alvast een goed beeld te vormen wat het kost en wat je krijgt. Als het je aanspreekt neem je contact op, anders niet.
 
 
Bij sommige van je collega's kan ik meteen s'avonds de cd met foto's krijgen. Waarom niet bij jou?
Makkelijk zat. Ik fotografeer niet in kant en klare jpeg bestanden. Ik werk in Raw omdat ik het meest optimale uit jullie foto's wil halen. Ik moet dus wel verplicht nabewerken. Daarom duurt het dus ook een paar dagen langer. Het lijkt me gewoon eeuwig zonde om niet na te bewerken als de foto's van jullie speciale dag nog specialer kunnen worden.
 
 
Je werkt heel erg persoonlijk, waarom dat zo?
Tja, ik vind dat zelf prettiger. Maar ook omdat ik merk dat die aanpak ervoor zorgt dat jullie mij op jullie grote dag niet als een fotograaf zien, maar iemand die je al kent. Dat resulteert in meer ontspannen foto's. Ik ben dus niet "meneer Maertens", maar gewoon illya. Spreek mij dus asjeblieft niet met "u" aan, maar gewoon met "jij".
 
 
Wat versta jij onder meedenken?
Ik weet inmiddels wel wat adressen waar jullie b.v. een auto kunnen regelen, ik weet ook een enorm goede visagiste. Zoek je een externe cateraar? Twijfel je over de locatie? De dagplanning, klopt die qua logistiek wel? Zoek je een Amerikaanse schoolbus?
Dat soort dingen. Nee, ik ben geen weddingplanner. Maar als ik er voor kan zorgen dat jullie dag soepel verloopt zal ik daar zeker aan bijdragen!
Met wat ik vertel moet je helemaal niks, maar wellicht kun je er wel wat mee.